الأخبار

العمانية للنطاق العريض تقترب من تجهيز نصف مليون وحدة سكنية بالألياف البصرية وتفتح ثاني أعلى شبكة ألياف بصرية منزلية في العالم وتحديدا في الجبل الأخضر

The company has covered approximately 4,581 residential units throughout the region, which are now ready to request service through one of the licensed service providers in the Sultanate (Omantel, Ooredoo and Awasser). The project was implemented in 10 months due to the nature of the area and the difficulty of its topography. It is worth mentioning that this project is one of the most important achievements of the company because the network in Jabal Al Akhdar was also connected to Muscat to link the establishments in Muscat with the establishments in Jabal Al Akhdar –  one of the tourist destinations for Omanis and foreign tourists. The presence of the optical fiber network will contribute to the revitalization and activation of tourist and commercial activity in the region.

It is worth mentioning that the company started building the network since 2015 as part of the government project to cover the Sultanate with fiber optic network. Large parts of the Sultanate’s governorates were covered by the service; approximately 400,000 housing units and connected around 86,300 housing units. Approximately 81,600 housing units were also connected in Muscat, 2,500 in North and South of Al Batinah Governorates, 1,800 in Dhofar Governorate and 400 in Al Dakhiliyah Governorate. The company also signed several agreements with some real estate developers to spread the network, such as WUJHA Real Estate Company, Dar Al Zain Company, Assas Company and Bahwan Engineering Company.

‘The efforts are still ongoing to open new areas in the last quarter this year. Some areas in Al Batinah North Governorate will be opened this year. Approximately 8,438 housing units will be opened. Some parts will also be opened in Muscat and Dhofar governorates with an average of 39,586 housing units in Muscat and 29,931 in Dhofar, said Eng. Said bin Abdullah al Mantheri, CEO of Oman Broadband Company.

للعلم أن الشركة منوطة ببناء البنية الأساسية للألياف البصرية وتأجيرها للمشغلين الثلاث عمانتل واوريدوا واوصر والتي بدورها ساهمت بشكل كبير في رفع سرعة الأنترنت وتخفيض أسعارها في المناطق التي تتواجد فيها الشبكة. للعلم أن الشركة قامت لحد الان بتغطية 54% من المناطق الحضرية وستقوم بتغطية 95% منها بحلول 2030 وذالك تحقيقا للأستراتيجية الوطنية للنطاق العريض..

محافظة مسقط

قامت الشركة بتوصيل ما يقارب81,600وحدة سكنية في محافظة مسقط ممثلة في ولايات السيب,بوشر,العامرات,مطرح بداية من سنة 2015 حتى منتصف 2019 وما زالت الجهود مستمره وفي الربع الاخير من هذه السنة لتغطية المناطق في بوشر والمعبيلة والقرم والانصب بما يعادل 45 الف وحدة سكنية جديدة ليتمتع المستخدم بخدمة أنترنت عالي السرعة..

محافظة جنوب وشمال الباطنة

تم توصيل ما يقارب 2,500 وحدة سكنية في محافظة جنوب وشمال الباطنة وتحديدا في ولايتي صحار المصنعة وذالك بالتعاون مع شركة حيا للصرف الصحي بهدف تعظيم الأستفادة من مشاريع البنية االتحتية وتوحيد الجهود بهدف تقليل التكلفة والمدة الزمنية .ما زالت الجهود مستمرة بهدف تدشين بعض المناطق الجديدة في شمال الباطنة وتحديدا في ولاية صحار بمعدل 8,438 وحدة سكنية .كذالك العمل ما زال مستمرا في ولاية العوابي بجنوب الباطنة لتوصيل ما يقارب 11 الف وحدة سكنية.

محافظة ظفار

في إطار الجهود الكبيرة لنشر الشبكة في جنوب السلطنة فقد قامت الشركة بتوقيع عدد من الاتفاقيات مع بعض الجهات الحكوميه في صلالة مثل شركة صلالة للصرف الصحي,بلدية ظفار والمنطقة الحرة في صلالة حيث ساهمت تلك الجهات بتسهيل بناء الشبكة حيث تم توصيل ما يقارب 1,800 وحدة سكنية في ظفار وتحديدا في صلالة الجديدة والسعادة وريسوت حيث ما زالت الجهود مستمرة لتغطية باقي الأجزاء في صلالة الجديدة وفي شرق صلالة بما يعدل 17 الف وحدة سكنية يتم تجهيزها قبل نهاية هذه السنة..

محافظة الداخلية

تم توصيل ما يقارب 400 وحدة سكنية معظمها في منطقة الجبل الأخضر ,ما زالت الجهود مستمرة لتغطية بعض الأجزاء في نزوى مثل الفرق وحي التراث بمعدل 16 الف وحدة سكنية والتي سيتمتع قاطنيها بتواجد شبكة الالياف البصرية والتي ستسهم بتواجد المشغلين الثلاث لكي يتمتع المستخدم بحرية الاختيار.

المجموع

عدد التوصيلات